/ Sustainability

LOVE LIFE = SUSTAINABLE FASHION


Wij geloven dat liefde voor het leven, het maken van mooie kleding en goed zijn voor de wereld logisch samengaat. We zijn er trots op dat ons dat lukt.

Onze missie is het ontwerpen we duurzame kleding die we zelf graag dragen: elegante jurkjes, hippe broeken, mooie tops en warme knitwear. Stuk voor stuk comfortabel, zacht, persoonlijk en van hoge eco kwaliteit. En tegelijkertijd willen we werken zoals we willen leven, met liefde en respect voor de wereld en de mensen om ons heen. Dat we het echt menen met onze missie bewijst onze certificering door de Global Organic Textile Standard.


De GOTS is wereldwijd de belangrijkste standaard voor het verwerken van biologische grondstoffen in de textiel. Miss Green is in Nederland het enige mode-merk dat zelf door deze standaard gecertificeerd is. (Andere Nederlandse kleding en textiel bedrijven, zoals bij voorbeeld Saint Basics en Yumeko, die ook voldoen aan de GOTS standaard vind je hier.

WAT IS HET PROBLEEM VAN CONVENTIONELE MODE EIGENLIJK?

Kort samengevat: - conventionele mode bevat veelal voor de consument kankerverwekkende verf en finish
- conventionele katoen is slecht voor landbouwgrond en boeren vanwege het pesticide gebruik (15% van alle gebruikte pesticides heeft te maken met katoenteelt)
- conventionele mode houdt geen rekening met de belangen van dieren
- conventionele mode brengt/houdt veel boeren en miljoenen arbeiders in moderne slavernij
- fast fashion is op alle gebieden destructief, milieubelastend, mens en dier-onterend en vernietigend voor onze binnensteden

 

 


Goede arbeidsomstandigheden en duurzame materialen zijn belangrijk bij Miss Green. Op ons kantoor op de Hendrik Figeeweg in Haarlem ontwerpt en organiseert ons team iedere nieuwe collectie. De productie vindt grotendeels plaats Turkije en Sri Lanka.

 

Onze fabrikanten zijn een belangrijk onderdeel van het concept Miss Green. Mede dankzij hun betrokkenheid en kennis ontstaat er ieder seizoen weer een mooie en comfortabele èn eerlijke en duurzame collectie.

 

WAAR WORDT MISS GREEN KLEDING GEMAAKT?

 

Ongeveer de helft van onze kleding wordt in Turkije geproduceerd en het overige deel in Sri Lanka. De garens en stoffen die voor onze kleding worden gebruikt komen voornamelijk uit Turkije, Sri Lanka en India.

TRICOT (T-SHIRT STOF)
Onze belangrijkste producent voor tricot dameskleding is een pionier in duurzame productie waarmee we al langdurig samenwerken. Het bedrijf Orimpex is gevestigd in Izmir, Turkije, en werkt samen met de Fair Wear foundation en is GOTS, OCS, GRS en BCI gecertificeerd.
GEWEVEN
Onze hoogwaardig geweven kleding wordt ook geproduceerd bij Bravo Izmir in Turkije. Dit bedrijf werkt ook samen met de Fair Wear foundation en is GOTS en BSCI gecertificeerd.
SRI LANKA
In het prachtige Sr Lanka is onze partner voor productie in Sri Lanka is Altantic Rim ltd., gevestigd in Kotte, Sri Lanka. Zij zijn GOTS gecertificeerd en leveren tricot en geweven kleding. Onze producent gebruikt stoffen uit India en Sri Lanka.
BREISELS
Deze worden tegenwoordig door een Portugees bedrijf geproduceerd.
Onze stoffenleveranciers
KG Fabriks Ltd. Tamil Nada, Sri Lanka (GOTS)
Ocean lanka Pvt Ltd.Malwana, Sri Lanka (GOTS)
Altoteks, Karokov Istanbul, Turkey (GOTS)

ECO FRIENDLY STOFFEN EN ACCESSOIRES

De Miss Green collectie is gemaakt van eco friendly stoffen. Voor de keuze van onze materialen nemen wij het het Sustainable Yarn Benchmark report van Made-By als uitgangspunt. Op dit moment is meer dan 90 procent van onze kleding gemaakt van vezels uit de hoogste categorie A en B van het Sustainable Yarn benchmark report van MADE-BY. 76 procent van onze huidige collectie is gemaakt van organisch katoen (GOTS of OCS), en 15 procent is gemaakt van Tencel®. Het overige deel wordt gemaakt van micro modal® en bamboe.

BIOLOGISCH KATOEN

Wij gebruiken alleen gecertificeerd biologische katoen voor onze producten. Dit betekent dat voor het verbouwen van het katoen geen schadelijke chemicaliën zoals pesticiden (tegen onkruid) of insecticiden (tegen insecten) worden gebruikt. Vaak zijn dit soort pesticiden, die in gewone mode wel regelmatig voorkomen, kankerverwekkend voor de consument. Bij de teelt van biologische katoen zijn genetisch gemodificeerde zaden (GM zaden) niet toegestaan. Biologische katoen is een stuk minder belastend voor het milieu dan de traditioneel verbouwde katoen.

HOE GAAT HET BIJ 'GEWONE MODEMERKEN'?

De traditionele katoenproductie gebruikt 16% van alle insecticiden en 10% van alle pesticiden in de wereld. De boeren die daar mee werken worden blootgesteld aan deze kankerverwekkende middelen en de natuur wordt vervuild. Het grootste deel van de traditionele katoen wordt verbouwd met genetisch gemodificeerd zaden. Dit betekent dat de boeren hun eigen katoenzaden niet mogen winnen en speciale bestrijdingsmiddelen moeten kopen. Hierdoor zijn ze volledig afhankelijk van enkele leveranciers en hebben hoge kosten. Een nadeel voor de consument is dat men in de produktie van conventionele katoen vaak ook giftige verven gebruikt die razendsnel in de huid doordringen.

TENCEL®

Miss Green gebruikt TENCEL® voor zowel tops als jurken en broeken. TENCEL® is 100% natuurlijk, zacht en zorgt voor een optimale vocht en warmteregulering. Het is daarom ook een ideale vezel voor de gevoelige huid. TENCEL® is de merknaam voor vezels die worden gemaakt van eucalyptus hout uit duurzame boomkwekerijen met een FSC certificaat. De cellulose vezel is biologisch afbreekbaar. Het productieproces is extreem milieu vriendelijk door het gesloten system waarbij het water en de oplosmiddelen bijna 100% gerecycled worden. Daarom heeft dit productieproces voor TENCEL®, de revolutionaire Lyocell technologie, de Europese Prijs voor het Milieu ontvangen en heeft TENCEL® het EU Ecolabel. Voor meer informatie over Tencel: Lenzing.
MICROMODAL®

Nieuwer in onze collectie zijn de tops van MicroModal®. MicroModal® is 100% natuurlijk, super zacht en heeft een zeer hoog vocht absorberend vermogen. Lenzing Micomodal® is de merknaam voor vezels gemaakt van cellulose van beukenhout via het Edelweiss® proces. Het beukenhout komt van duurzame beukenboomkwekerijen. De cellulose vezel is volledig biologisch afbreekbaar. Het productieproces van MicroModal&reg is milieu vriendelijk door de besparing van water en energie en het terugwinnen van de middelen die gebruikt worden tijdens het maken van de vezels. MicroModal® heeft het EU Ecolabel. Voor meer informatie over MicroModal® : MicroModal®
BAMBOE

Miss Green gebruikt voor een aantal producten een mix van bamboe met biologisch katoen. Deze producten zijn OCS gecertificeerd. Viscose uit bamboe is 100% natuurlijk, zacht, en valt heel soepel. De bamboe productie is milieu vriendelijk. Bamboe groeit snel kan al na 3 tot 5 jaar geoogst en verwerkt worden. Na het oogsten ontstaan er weer nieuwe scheuten voor de volgende oogst en het uitgebreide wortelstelsel houdt erosie van de grond tegen. Pesticiden en kunstmest zijn niet nodig bij het verbouwen van bamboe. De bamboe plant kan meer dan vier keer zoveel CO2 opnemen dan bomen en geeft meer dan 35% meer zuurstof af.
ACCESSOIRES

Miss Green streeft er naar om ook duurzame accessoires te gebruiken bij de productie van de kleding. Daarom gebruiken wij zo veel mogelijk corso knopen. Deze knopen zijn 100% natuurlijk en gemaakt uit zaden van palmbomen.
CERTIFICERINGEN

GOTS Global Organic Textile standard

Meer dan 70% van onze biologische katoen producten zijn GOTS gecertificeerd. GOTS wordt onafhankelijk gecontroleerd. GOTS, de 'Global Organic Textile Standard' is de belangrijkste standaard als het gaat om kleding, gemaakt van biologische grondstof.

De GOTS certificering betekent dat het hele productieproces, van het verbouwen van de vezels, de verwerking tot garen en stof, het maken van het eindproduct, het verven, de verpakking, en de logistiek is uitgevoerd op een maatschappelijk verantwoorde, milieu vriendelijke en biologische manier. Niet alleen is het product gemaakt van biologisch grondstoffen maar de hele keten voldoet aan eisen zoals bijvoorbeeld goede arbeidsomstandigheden en geen kinderarbeid. Ook wordt er in de hele keten o.a. gekeken naar hoe men om gaat met chemicaliën, waterverbruik en waterzuivering.
Voor meer informatie over de criteria: GOTS

OCS Organic Content Standard (OCS)

Ongeveer 20% van onze kleding is gemaakt van een combinatie van biologisch katoen met andere materialen en zijn OCS gecertificeerd. Deze standaard verifieert dat de kleding daadwerkelijk biologisch geteelde vezels bevat volgens het percentage zoals vermeld staat op het etiket in het kledingstuk. De biologische vezels worden gevolgd, gedocumenteerd bij de aankoop en het gebruik voor garens, weefsels en eindproduct.

Biologisch vezels kunnen katoen, hennep, linnen of zijde zijn. De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen vast in bijvoorbeeld Europese regels zoals EC 834/2007. Bij de biologische teelt staat het gebruik van productie methodes die niet schadelijk zijn voor de omgeving en respectvol met dieren omgaan centraal. Organic Content Standard (OCS) wordt onafhankelijk gecontroleerd.
PETA approved Vegan

Iedereen die er ooit iets langer over heeft nagedacht weet dat dieren kunnen voelen en emoties hebben. Dat verplicht de mens om respectvol om te gaan met dieren. Miss Green handelt daar ook naar en zoals onderstreept wordt door onze PETA-Approved Vegan certificering. PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) richt zich op het vaststellen en beschermen van dierenrechten. Ook zet zij zich in voor diervriendelijke kleding. Dat betekent dat er geen dons, leer, bont of zijde wordt gebruikt voor de productie van het kledingstuk. Want veel dieren worden wreed behandeld in gevangenschap, tijdens het scheren en het slachten.

Ook gebruikt Miss Green we geen accessoires en knopen gemaakt van dierlijke materialen zoals hoorn, bot of parels. Of een product Vegan is of niet geven we per product aan met het PETA-Approved Vegan logo. Hierdoor is het voor onze klanten direct duidelijk welk product Vegan is.

Arbeidsomstandigheden

95% van de Miss Green collectie wordt geproduceerd in fabrieken die ook GOTS gecertificeerd zijn. De overige 5% wordt geproduceerd in een fabriek die door SGS goedgekeurd is volgens de “Garments Without Guilt” standaard. Ook zijn onze stoffenleveranciers GOTS gecertificeerd. Miss Green streeft naar het hanteren van de FWF-loonladder. Om deze reden kiezen we voor het samen werken met fabrikanten die lid zijn van de Fairwear foundation. Miss Green is nu nog geen lid van de Fair Wear foundation. We zouden deze uiteraard graag hebben. De kosten voor lidmaatschap van de Fair Wear foundation zijn nu te hoog voor de grootte van Miss Green. Maar Miss Green groeit, en ons streven is om in 2019 het lidmaatschap aan te gaan. Onze GOTS certificering omvat gelukkig ook sociale componenten. Bovendien wordt nu al meer dan 50% van onze kleding gemaakt in fabrieken in Turkije die samenwerken met de Fair Wear foundation.

We werken samen met een beperkt aantal fabrieken en streven naar long-term relaties. Onze belangrijkste fabrikant werkt al met ons samen sinds 2011 en produceert nog steeds 35-50% van onze collectie.
OTHER STUFF

De grote sociale en milieuwinst zit bij Miss Green uiteraard in de productie. Maar dat betekent niet dat we geen rekening houden met andere plaatsen waar ruimte is voor verbeteringen ten opzicht van de conventionele mode en bedrijven.
HIGG INDEX

In 2016 en 2017 nam Miss Green deel aan het HIGGS project. Dit project geeft tools om onze manier van werken te verbeteren op milieu en sociaal gebied. En om een plan van actie op te stellen. Miss Green stimuleert fabrikanten duurzame stoffen te gebruiken en de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dit betekent dat wij soms een samenwerking aangaan met een fabriek om dit proces in gang te zetten. Door het gebruik van de Higgs index kan dan de eerste stap gezet worden.
DUURZAME VERPAKKING

Miss Green gebruikt nu o.a. Forest Stewardship Council (FSC) gecertificeerde herbruikbare en retourneerbare dozen met papieren band om kleding te versturen aan onze klanten. Voor het verzenden van de kleding van de fabrikanten naar ons distributie centrum in Nederland volgen onze fabrikanten de GOTS richtlijnen en gebruiken gerecylede, of Forest Stewardship Council (FSC) of Programme for the Endorsement of Forest Certification (PEFC) gecertificeerd papier en verpakkingsmateriaal. Ook is het verpakkingsmateriaal PVC vrij.

Packing policy: Om onze milieu impact te verminderen volgt Miss Green de Handleiding Duurzaam Verpakken voor Nederlandse e-commerce bedrijven.
CO2 UITSOOT

Miss Green implementeert verschillende maatregelen ter vermindering van de uitstoot van broeikasgassen. Bijvoorbeeld door het verminderen van de CO2-uitstoot van het vervoer. Onze goederen laten we zo veel mogelijk met de vrachtwagen van onze fabrieken naar Nederland vervoeren. Zelf Komen we met de fiets en het openbaar vervoer naar kantoor. Miss Green neemt op dit moment zijn gas en licht af van Qurrent. Een van de duurzaamste energie leveranciers in Nederland En onze pakketten worden vervoerd door postvervoerders die een actief beleid hebben om hun CO2-uitstoot te verminderen.

Maar we willen een stap verder, en hebben ons ten doel gesteld om binnen 5 jaar 25% CO2 uitstoot te verminderen met onze bedrijfsvoering. Daarom verhuist ons hoofdkantoor per 1 december 2017 naar de BakkeRij in Haarlem.Dit prachtige gebouw met 44 gebruikte scheepscontainers gestapeld is opgezet volgens de principes van de Circulaire Economie waarbij gebouw, containers, bouwmaterialen en inrichtingselementen opnieuw worden gebruikt. Bovendien is onze tweede Miss Green werklocatie in 2017 volledig overgegaan op zonne-energie.

Miss Green streeft er naar om ook stoffen te gebruiken die de CO2 uitstoot reduceren. Bijvoorbeeld met TENCEL®. De producent genereert voor een groot deel on-site bio-energie voor eigen energieverbruik. De leveranciers van Miss Green zijn bovendien GOTS gecertificeerd en hebben een actief beleid om energie gebruik te verminderen. Uit onderzoek blijkt dat de eindconsument verantwoordelijk is voor een-derde van de CO2-uitstoot van een kledingstuk. Dit vindt plaats tijdens het wassen, strijken en drogen van de kleding. Daarom adviseren wij onze klanten de was instructies op het was etiket te volgen en zo min mogelijk gebruik te maken van de droger en vaker kleding te luchten.
AFVAL

De GOTS-certificering heeft richtlijnen voor de milieubelasting op kantoor waar Miss Green aan moet voldoen. En het is weliswaar 'klein bier' in verhouding tot onze totale milieubijdrage maar voor de volledigheid; op kantoor printen we zo min mogelijk en plastic zakken worden niet gebruikt. Op vrijdagmiddag lopen we naar de afvalbakken om de hoek en verdelen we zorgvuldig al het gescheiden afval. Ook gebruiken we oplaadbare batterijen en verzamelen we lege inkt cartridges. Ons tosti-ijzer en broodrooster doen wonderen voor oud brood.

Miss Green bevordert het concept circulaire economie. Naast al onze dagelijkse inspanningen, hebben we daarom ook besloten dat we ons bedrijfspand daarin ook meenemen. We verhuizen daarom naar de BakkeRij in Haarlem. Dit verzamelbedrijfspand bestaande uit oude zeecontainers is opgezet volgens de principes van de Circulaire Economie. Dit systeem is bedoeld is om herbruikbaarheid van producten en grondstoffen te maximaliseren en waardevernietiging te minimaliseren.

Wil je weten wat we nog meer doen? Lees onze blog “let’s clean up Europe”. Maar ook met onze kleding proberen we het milieu zo min mogelijk te belasten. In de ontwerpfase houden wij al rekening met de benodigde stof voor een kledingstuk. Door slim te ontwerpen gebruiken wij de stof optimaal zonder dat het afbreuk doet aan het ontwerp. En als kleding stuk is laten we het repareren. Kleding productie is mensenwerk. Daarom kan het soms kan het voorkomen dat er iets niet goed is genaaid. Miss Green voorkomt dat deze kleding ongedragen blijft en laat het in de meeste gevallen repareren.