/ Sustainability


Miss Green is begonnen met het idee om de wereld een beetje mooier te maken, door haar kleding zo duurzaam mogelijk te produceren. Miss Green staat dus voor duurzaamheid, maar ook eerlijke leefomstandigheden en een milieuvriendelijke keten. Dit zit hem in de duurzame materialen, de fabrieken die we kiezen, de certificeringen waaraan deze voldoen én in het transport.

 

TRANSPARENCY

 


Miss Green hecht zeer veel waarde aan transparantie. We vinden duurzaamheid belangrijk, maar ook eerlijkheid over wat we doen, waar de producten vandaan komen en waar we nog aan werken. Zo ben je altijd op de hoogte van het verhaal achter je kledingstuk en welke progressie we maken.

 

SUSTAINABLE MATERIALS

 


Kleding begint bij de ruwe materialen, waar vervolgens garens en stoffen van worden gemaakt. De ruwe materialen die Miss Green momenteel gebruikt zijn biologisch katoen, biologische wol, Tencel® en duurzame wol. Hiernaast hebben we soms in de collectie een model van een minder duurzaam materiaal, zoals het Quinn rokje dat als enige niet van duurzame wol is gemaakt. Quinn is uiteraard wel in dezelfde fabriek geproduceerd als alle andere items, dus onder eerlijke arbeidsomstandigheden en GOTS- en SA8000-gecertificeerd. De herkomst staat altijd bij en in het product vermeld. Helaas is het soms niet mogelijk om nieuwe modellen in duurzame stoffen te testen, omdat de aantallen dan te klein zijn. Maar meer dan 90% van onze huidige collectie bestaat uit materialen die vanuit milieuoogpunt de voorkeur hebben.

 

PROCESSING

 


We zoeken onze fabrieken met zorg uit. Uiteraard moeten deze gecertificeerd zijn en met biologische producten werken. Hiernaast gaat Maaike altijd bij de fabrieken op bezoek om te bekijken of alles klopt. Pas dan wordt de productie gestart. De fabrieken zijn GOTS-gecertificeerd en volgen de SA8000-standaard. De GOTS-certificering geeft aan dat er zo min mogelijk schadelijke chemicaliën worden gebruikt tijdens het productieproces, en dat de stoffen op een verantwoorde manier worden verwerkt (in overeenstemming met de certificeringseisen). Bij het verven wordt vaak veel water gebruikt om te spoelen. Het spoelwater wordt in deze fabrieken gezuiverd en opnieuw opgenomen in het productieproces. Een gesloten watersysteem dus. Volgens de GOTS-standaard moeten de verwerkingsprocessen die water gebruiken, alles rapporteren wat betreft het gebruik van chemicaliën, energie, waterconsumptie en de behandeling van restwater, inclusief het verwerken van afval. Ook het afvalwater van al deze processen moet verwerkt worden in een functionele afvalwaterzuiveringsinstallatie. Dit gebeurt dus allemaal in de fabrieken die Miss Green gebruikt.

 

TRANSPORT

 


Om onze CO2-uitstoot zo laag mogelijk te houden, produceren we het liefst zo dichtbij mogelijk. Momenteel laten we de kleding van Miss Green in India en Turkije produceren. De kleding uit Turkije wordt per vrachtwagen naar Nederland vervoerd, zodat ook hier zo min mogelijk CO2-uitstoot bij komt kijken. We bezorgen de pakketjes in Nederland vervolgens met PostNL, die voor ons CO2-neutraal vervoert. Hiernaast houden ze rekening met de route van de bezorger, die zo efficiënt mogelijk is. Ook krijgen de chauffeurs trainingen om zo zuinig mogelijk te rijden. Meer weten? Lees dan verder op PostNL.

 

HUMAN RIGHTS

 


Naast dat Miss Green duurzaam produceert, vinden we het heel belangrijk dat de mensen die onze kleding maken, eerlijk en goed behandeld worden. De fabrieken van Miss Green volgen de GOTS- en SA8000-standaard die hoge criteria eisen als het gaat om maatschappelijk verantwoord produceren. Onze Code of Conduct is gebaseerd op beide certificaten. Deze voorzien ten eerste in de basale rechten zoals:
  • geen gedwongen of slavenarbeid;
  • geen kinderarbeid;
  • geen discriminatie;
  • een veilige en hygiënische werkomgeving. 

 

 

•  CERTIFICATEN  •

 

 

GOTS

 


GOTS, de 'Global Organic Textile Standard' wordt gezien als de wereldleider verwerkingsstandaard als het gaat om textiel gemaakt van biologische vezels. GOTS bestaat uit vier befaamde lid-organisaties, namelijk OTA (VS), IVN (Duitsland), Soil Association (Groot Brittannië) en JOCA (Japan). Samen met internationale aandeelhouder organisaties en experts dragen ze bij aan biologische landbouw, en ecologische en sociaal verantwoorde textielverwerking. GOTS definieert milieucriteria over de gehele biologische textielketen en vereist hiernaast naleving van sociale criteria. Alleen textielproducten die aan een minimum van 70% biologische vezels voldoen, kunnen het GOTS-certificaat ontvangen. De chemische stoffen zoals verf moeten aan bepaalde milieu en toxicologische criteria voldoen. Zoals we al vertelden, zijn GOTS-fabrieken dus verplicht over een functionele afvalwaterzuiveringsinstallatie te beschikken en moeten alle processen voldoen aan de sociale criteria. Onafhankelijke speciaal geaccrediteerde instanties doen on-site inspecties en certificatie van verwerkers, fabrikanten en handelaren. Dit is de basis van het GOTS-monitoringssysteem.

 

ARBEIDSRECHTEN


GOTS voldoet aan sociale criteria. Hierin volgen zij de ILO (International Labour Organisation). Alle schakels in de keten moeten een ‘sociaal gedragscode management’ hebben met gedefinieerde elementen, zodat aan de sociale criteria worden voldaan. Sociale criteria zijn bijvoorbeeld dat er een formeel geregistreerde werknemersrelatie is, een werkweek bestaat uit maximaal 48 uur, en dat er tegen betaling maximaal 12 uur mag worden overgewerkt. Om het GOTS-certificaat te verkrijgen, moet er vrijheid van vereniging zijn en het recht op collectieve onderhandeling gerespecteerd worden. Alle criteria, zowel ecologisch als sociaal, kun je vinden op de website van GOTS.

 

SA8000

 


De SA8000 is het centrale document van de Social Accountability International (SAI). Een organisatie die als doel heeft om de rechten van arbeiders over de hele wereld te beschermen. De SA8000 is een van de eerste controleerbare sociale certificatie standaard voor werkplaatsen, door alle industriële sectoren heen. Het is gebaseerd op de VN Declaratie Rechten van de Mens en de ILO verdragen, de VN en nationale wetgeving. Fabrikanten die voldoen aan de SA8000 standaard, hebben procedures en beleid geïmplementeerd om aan de basis arbeidsrechten te voldoen. De SA8000 is op meerdere sectoren van toepassing, zoals de kledingindustrie en de voedselindustrie. In plaats van het certificeren van producten, worden de werkplaatsen waar de producten worden gemaakt gecertificeerd. De producten, zoals de kleding van Miss Green, die uit een SA8000 gecertificeerde fabriek komen, hebben daarom geen logo. De volledige lijst van criteria waar de fabrieken aan moeten voldoen vind je hier.

PETA/VEGAN

PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) richt zich op het vaststellen en beschermen van dierenrechten. Voor kleding betekent dat er geen dons, leer, wol, bont of zijde wordt gebruikt bij de productie van het kledingstuk. Dit is belangrijk want veel dieren worden wreed behandeld in gevangenschap, tijdens het scheren en het slachten.  
Miss Green staat voor Love Life en gaat dus ook respectvol om met dieren. Deze keuze kunnen we nu duidelijk delen met onze klanten, want Miss Green is PETA-Approved Vegan gecertificeerd. Onze certificering geldt voor bijna alle Miss Green items. Op de productpagina staat bij elk item een PETA-Approved Vegan logo als het product Vegan is.
Voor een klein aantal kledingstukken (momenteel 5 modellen) uit onze collectie gebruiken we duurzame wol. Duurzame wol komt van schapen die gehouden worden volgens de normen volgens de biologische landbouw. In de biologische landbouw houdt men rekening het belasten van de natuur en het milieu, hierbij worden de schapen ook goed behandeld. Duurzame wol betekent bijvoorbeeld dat de schapen biologisch voedsel krijgen, meer ruimte hebben, maar ook dat het toedienen van hormonen of het behandelen met parasieten bestrijdingsmiddelen aan banden is gelegd. Omdat deze kleding wel van dierlijke materiaal wol is gemaakt, zijn deze artikelen, hoewel ze diervriendelijk zijn, niet Vegan.

Bekijk hier de nieuwe collectie

 

 

•  MATERIALEN  •

 

 

EERLIJKE KLEDING

 


Kleding moet je een goed gevoel geven, op alle fronten. Wij laten onze items maken in Europese ateliers. Een bewuste keuze, omdat de arbeidsomstandigheden hier stukken beter zijn dan in andere landen. Ook werken onze ateliers volgens GOTS en de SA 8000 standaard, dit betekent dat ze maatschappelijk verantwoord produceren. Eerlijke kleding zit goed en voelt beter. 

 

BIOLOGISCH KATOEN

 


Miss Green gebruikt uitsluitend biologisch katoen. Ecologisch of biologisch katoen betekent dat het verbouwd is zonder schadelijke chemicaliën zoals pesticiden (tegen onkruid) of insecticiden (tegen insecten). Net als je biologische groenten. Biologisch katoen is een stuk minder belastend voor het milieu dan gewoon katoen. Bovendien draagt het comfortabel, is het heel soepel en voelt het perfect aan op je huid. 

 

BAMBOE

 


Dit textiel wordt gemaakt van de pulp van de zijtakken van duurzaam bamboe. De productie van bamboe is een stuk schoner dan die van katoen en als het wordt gekapt, groeit het vanzelf en snel weer aan. Ook heeft het weinig onderhoud nodig. Het groeit overal zonder gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen. Wel is er een chemisch proces nodig om de taaie stengels soepel te maken. Nog een voordeel van bamboe is dat het luchtig draagt bij warm weer, en behaaglijk voelt als het koud is. Dat komt door de holle vezels. Omdat het ventileert, voelt het fijn aan op je huid.

 

DUURZAME WOL 

 


Onze duurzame wol komt van biologische wolvezels. Het is non-mulesing wol, waarbij de schapen waar de wol vandaan komt goed worden behandeld en de wol op een diervriendelijke manier wordt geschoren. De wol wordt vervolgens verwerkt in gecertificeerde fabrieken. Hier scheiden ze de wol van niet duurzame wol, zodat er geen verwarring ontstaat. Tevens wordt alle restwol gerecycled. Uiteraard is duurzame wol duurder in de inkoop maar daar staat behalve blije dieren en hoge kwaliteit tegenover. En doordat veel wollen items deels van katoenvezels worden gemaakt, zijn de kledingstukken erg warm en kriebelen ze nauwelijks. 

 

NIET DUURZAME WOL

 


Een heel klein deel van onze winter 2017 collectie is van wol, waarvan de herkomst niet gecertificeerd is. Helaas is het soms namelijk niet mogelijk om nieuwe modellen in duurzame stoffen te testen, omdat de aantallen dan te klein zijn. Deze items zijn uiteraard wel in dezelfde fabriek geproduceerd als alle andere kledingstukken, dus onder eerlijke arbeidsomstandigheden en GOTS- en SA8000-gecertificeerd. De herkomst staat altijd bij het product vermeld.

 

LENZING TENCEL®

 


Lenzing Tencel® is de merknaam voor vezels gemaakt van Eucalyptushout via het Lyocellproces. Lyocell is een speciaal gesloten proces waarmee cellulose wordt omgezet tot draad. Water en niet-giftige chemicaliën worden opnieuw gebruikt, waardoor het gesloten proces ontstaat. Tencel® is biologisch afbreekbaar. De gebruikte cellulose komt van Eucalyptusbomen met een FSC certificaat. Aan het unieke productieproces van Tencel® werd dan ook de Europese Prijs voor het Milieu toegekend. De Tencel® stof heeft veel voordelen: het is zijdezacht, kreukt niet en blijft lang mooi.