Queens

02-05-2014

QUEENS

Miss Green is in steeds meer winkels te vinden, en we laten jullie graag kennis maken met de verhalen van de mensen achter de shops. Deze week, Queens!

Petra Zijlstra, 52 jaar, eigenaresse van Queens, een kledingzaak waarvan de basis van de collectie bestaat uit net even andere kleuren en combinaties, eigenzinnige merken, natuurlijke materialen en aparte prints. Sinds kort vormt ook Miss Green onderdeel van deze mooie collectie. Petra Zijlstra vertelt over haar winkel, die inmiddels is uitgebreid met de winkels: all the Queens men, Royal Affair en een online webshop Koninklijk Goed.

Kun je iets vertellen over het ontstaan van Queens?
Petra vertelt: "In 1991 ben ik in een klein winkeltje begonnen, vanuit het idee dat er niet veel leuke jurken te koop waren in Alkmaar. Een deel van de collectie was ik van plan zelf te maken. Doordat we een gezin kregen en omdat goede merken leuke aanbiedingen deden, is dit er echter nooit meer van gekomen. In 2004 ben ik met de winkel verhuisd naar het huidige pand op de Laat. Omdat ik vond dat er eigenlijk ook geen leuke winkel in Alkmaar was met mannenkleding, ben ik drie jaar later de ‘all the Queen’s men’ gestart. Vijf jaar laten zijn we online gegaan met de webshop ‘Koninklijk Goed’. En nu hebben we inmiddels ook weer een echt jurkenwinkeltje geopend, ‘Royal Affair’, in het pand waar ik ooit ben gestart. De cirkel is weer rond!"

Hoe duurzaam is de winkel?
Petra: "Ik probeer zoveel mogelijk te letten op waar de kleding wordt gemaakt en waarvan. Ik vind het belangrijk dat kleding duurzaam is en dat je lang met je kleding kan doen. Je ziet ook om je heen dat er steeds meer een bewustzijn begint te komen wat betreft kleding. Ik zie het dan ook als mijn taak om dit aan te bieden. Maar het blijft lastig om een volledig eco-vriendelijke collectie samen te stellen. Wat betreft de winkel zelf worden alle lichten nu vervangen door LED verlichting en qua inrichting houden we van vintage en hergebruiken we dus veel. We zullen niet snel iets weggooien."

Hoe voer je duurzaamheid verder door in je eigen leven?
"Ik vind het zelf heel belangrijk, ik eet al bijna 20 jaar geen vlees, ik gooi zo weinig mogelijk weg en doe lang met alles. Ook ben ik thuis heel energiebewust en doe ik mijn boodschappen voornamelijk bij de natuurwinkel."

Wat voor klanten komen er bij Queens?
Petra: "Wat betreft leeftijd is het heel divers, van jong tot oud. Vaak wel de wat artistiekere vrouw, die zelfstandig en zelfbewust is. Je ziet dat onze klanten stijl, pasvorm en kwaliteit erg belangrijk vinden."

Wat zijn de reacties van klanten op je winkel?
"Klanten noemen het vaak een ‘gevaarlijke zaak’, gedurfd qua stijl en merken. Klanten weten dat ik niet de goedkoopste winkel ben, maar voor veel ben ik wel de mooiste. Mijn klanten vinden het erg fijn en zijn blij dat ze met kleding uit mijn winkel lang doen. En wij ook, want zo stimuleren we duurzaamheid! De mensen uit de regio zijn bekend met mijn zaak, klanten van buitenaf geven vaak complimenten."

Wat is de kracht van je winkel?
Petra: Onze winkel staat voor kwaliteit in alle opzichten, zowel in de collectie als de benadering van de medewerkers. Omdat we de tijd nemen om persoonlijk het verhaal van de winkel en de kleding te vertellen en klanten te helpen, hebben we al heel lang vaste klanten.