Tencel, een duurzame én luxe stof!

09-01-2017
Veel mensen en bedrijven zijn constant op zoek om de wereld een beetje te verbeteren. Ook in de kledingindustrie. Voor de ontwikkeling van nieuwe, mooie, duurzame stoffen gebruikt men de meest onverwachte grondstoffen. Een bijzondere, duurzame stof die wij gebruiken voor onze kleding is Tencel*, gemaakt van eucalyptusbomen.
 
Milieuvriendelijk grondgebruik én productieproces
Deze bijzondere vezel is gemaakt van duurzaam verbouwde eucalyptusbomen, die op land groeien dat ongeschikt is voor landbouw. Er wordt dus geen land gebruikt waar men eigenlijk voedsel op zou kunnen verbouwen. Ook is er geen sprake van waterverspilling, want regenwater is de belangrijkste bron voor irrigatie. Er zijn relatief weinig bestrijdingsmiddelen nodig als de bomen jong zijn, en tijdens de laatste levensjaren al helemaal niet meer.
 
Als de bomen groot genoeg zijn, worden ze versnipperd en verwerkt tot houtpulp. Uit deze pulp wordt de Tencel vezel gemaakt. Ook dit productieproces is milieuvriendelijker dan bij de meeste andere vezels het geval is. Lenzing gebruikt namelijk een gesloten (closed loop) systeem: niet alleen het water, maar ook de oplosmiddelen worden iedere keer voor meer dan 99.5% hergebruikt. Bij traditionele productieprocessen van andere vezels komen deze middelen vaak wél deels in het milieu terecht. Bovendien is Tencel biologisch afbreekbaar.
 
 
Bron foto: Lenzing.com
 
Comfortabel, luxe gevoel
Natuurlijk willen we ook kleding die lekker zit én er prachtig uit blijft zien. Tencel voelt zacht als zijde, is vormvast, super sterk en heeft een groot vochtabsorberend vermogen. Bovendien gaat de stof bacteriegroei tegen, en ze is nog kreukherstellend ook. Dus minder wassen en strijken, daar wordt iedereen blij van.
 
Ik kijk nu al uit naar de nieuwe ontwikkelingen in 2017, om onze Miss Green kleding nóg duurzamer te kunnen maken!
 
José Koopman
CSR manager Miss Green
12-1-2017
 
 
*TENCEL® is de merknaam van Lenzing voor lyocell