Het Groene Warenhuis

29-01-2014

Nu Miss Green online staat, is het tijd om winkeliers aan te sluiten op onze groene energie. Iedere week staat een andere winkel in het zonnetje, dit keer is dat Het Groene Warenhuis van Jitske Draisma.

Jitske vertelt: “Ik opende in 2011 onze ‘stenen’ winkel, onze gelijknamige webshop was al eerder online. In Hilversum zitten we in een duurzaam hoekje, samen met een natuurvoedingssupermarkt en een biologische slager.”

Waarom ben je begonnen met Het Groene Warenhuis en wat is de kracht?
Jitske vertelt: “Ik houd van mooie spullen, maar kan er niet van genieten als ik weet dat mensen of het milieu ervoor geleden hebben. Vanuit mijn eigen behoefte aan duurzame basics ben ik gestart met Het Groene Warenhuis. Het belangrijkst in mijn winkel is natuurlijk de collectie. De producten moeten op zijn minst fair handelen, de katoen moet altijd biologisch zijn. Voor de styling en inrichting stel ik eisen, maar die moeten financieel haalbaar zijn. Daarom hebben we een praktisch/idealistische mix van LED-verlichting, leemverf en IKEA-meubels. De kracht van onze winkel is onze persoonlijke benadering. Zelfs bij de wat onpersoonlijker internetbestellingen, zorg ik altijd voor een handgeschreven kaartje als persoonlijke touch.”

Hoe vertel je het verhaal?
“We vertellen graag over de herkomst van onze artikelen. Vooralsnog doen we dat voornamelijk mondeling. We willen het graag in de styling nog wat meer terug laten komen.”

En duurzaamheid in je eigen dagelijks leven?
“Voor mij is nadenken over het effect van mijn handelen de gewoonste zaak van de wereld”, vertelt Jitske stellig. “Daar hoef ik dus geen moeite voor te doen. En ik heb ook niet het gevoel dat ik er veel voor hoef te laten.”

Kun je een omschrijving geven van je klanten en hoe bewust zijn zij?
Jiske, enthousiast: “In de stenen winkel zien we vooral vrouwen van boven de veertig, online is het publiek beduidend meer gemixt en jonger. In de stenen winkel is er veel aandacht voor seizoensmode, online verkoop ik vooral basics als ondergoed, nachtgoed en sokken. Volgens mij zijn veel mensen met duurzaamheid bezig en is het een bewustwordingsproces dat vaak begint met voeding. Dan gaat het over naar verzorging en vervolgens komt de vraag over wat je eigenlijk draagt. Mensen waarderen het dat we een webshop combineren met een gewone winkel. De webshop wordt vaak gebruikt ter voorbereiding op het bezoek. Online klanten hebben op hun beurt weer meer vertrouwen in de site als er ook een echte winkel achter zit.”

Hoe ken je Miss Green?
“We kenden Miss Green al door de website met mooie, tijdloze vrouwenbasics en door de zorgvuldig gekozen ‘How to wear’-suggesties. Toen Maaike ons benaderde met de vraag of we interesse hadden om Miss Green in de winkel te introduceren, aarzelde ik niet en zei ik direct JA! Het concept van tijdloze mode die op het Nederlandse vrouwenlijf geschreven is, spreekt me bijzonder aan. Tijdloos is duurzaam!”