Let's Clean up Europe

12-05-2017

Miss Green is altijd bezig om de wereld een beetje mooier te maken, maar dit weekend deed heel Europa daar aan mee: het is namelijk Let’s Clean Up Europe! En dat is wel nodig ook, want elk jaar komen miljoenen tonnen afval terecht in oceanen, op stranden, in bossen en elders in de natuur.

Wie de grootste boosdoeners zijn? Voornamelijk de niet-duurzame productie en consumptiepatronen van onze maatschappij, ontoereikende strategieën voor afvalbeheer en te weinig bewustzijn onder de bevolking. Om de hoeveelheid afval in de natuur aan banden te leggen en het probleem zichtbaarheid te geven, coördineert de EWAV (Europese Week van de Afvalvermindering) een jaarlijkse Clean Up Day op Europese schaal. En dat is dus nu!

Bij ons op kantoor is het elke dag Clean Up Day. Want als duurzaam merk streven we er natuurlijk naar om ons afval te verminderen en altijd zulke duurzaam mogelijke keuzes te maken. Ben je benieuwd hoe we dat doen? We geven je negen inkijkjes in ons dagelijkse kantoorleven.

1. Duurzaam reizen
We komen zoveel mogelijk met de fiets en het openbaar vervoer naar kantoor. Gelukkig zitten we aan het Stationsplein in Haarlem, dus hoeven we maar een paar stappen te lopen vanaf de trein of bus. En dan komt het natuurlijk weleens voor dat iemand te laat is door een storing. Maarja, dat hoort erbij!

2. Afval scheiden
Op vrijdagmiddag lopen we naar de afvalbakken om de hoek en verdelen we zorgvuldig al het gescheiden afval. Is het heel erg dat onze recycle bakken van de Ikea zijn? ;-) Ook gebruiken we oplaadbare batterijen en verzamelen we lege inkt cartridges.

3. Printen beperken
Wist je dat we vorig jaar zijn verhuisd met Miss Green? Het duurde toen even voordat de printer was geïnstalleerd. En eigenlijk raakten onze office mappen ook helemaal niet zo snel vol. Hoogste tijd dus om te investeren in nieuwe harde schijven, in plaats van nieuwe ordners. Onze accountants waren hier in het begin iets minder blij mee, maar inmiddels zijn ook zij overtuigd.

4. Herbruikbare tassen
Plastic tasjes, die vind je niet op ons kantoor! Zo gaan we met oude Miss Green waszakjes naar de supermarkt, of lopen we met onze handen vol terug. Gelukkig krijgen we weleens zo’n mooi canvas tasje van een winkel die Miss Green kleding verkoopt. Heeft iemand hem stiekem mee naar huis genomen? Dan missen we haar meteen.

5. Voedselverspilling tegengaan
Ons tosti-ijzer en broodrooster doen wonderen voor oud brood. Onze collega Stephanie tovert de droge boterhammen in een handomdraai om tot de lekkerste tosti’s.

6. We kopen in bulk en in grote formaten
De dagen zijn vaak best druk en hectisch, want we runnen Miss Green met een klein team. De lunch is ons gezamenlijke rustmoment, waarbij we elkaar altijd veel te vertellen hebben. We zitten dan samen aan een grote tafel met wat groen belegde broodjes. Maar ook de pindakaas en chocopasta vliegen er doorheen. Daarvan kopen we altijd van die grote bulk verpakkingen. Dat scheelt weer in afval..

7. We drinken leidingwater
Kunnen jullie je nog herinneren dat we in 2014 van die groene Dopper flesjes uitdeelden? Deze vullen we meerdere malen per dag met kraanwater. En ze fleuren de boel behoorlijk op, omdat ons interieur voornamelijk wit, grijs en zwart is.

8. Marcel’s Green Soap
We wassen onze handen met Marcel’s Green Soap. Een natuurlijke zeep zonder aardolie, en 99% biologisch afbreekbaar. De ingrediënten hebben een minimale impact op het milieu, zonder chloor, zuren, fosfaten en parabenen. Ook is dit het eerste merk in Nederland met 100% gerecycled plastic. En het ruikt nog lekker ook.. Wij zijn fan!

9. Kleding wassen met Seepje
Last but not least: onze kleding wassen we met Seepje. Of eigenlijk met de schil van de Sapindus mukorossi vrucht, die in overvloed aan de bomen in Nepal groeit. Klinkt gek he? Vonden wij eerst ook. Maar als deze superschillen in aanraking komen met water, maken ze een natuurlijke vorm van zeep aan die je kleding heerlijk schoon en zacht maakt. Mooi voor ’t milieu dus, en de ingrediënten hebben een significant lagere impact op het afvalwater.

Maar onze grootste impact bereiken we natuurlijk door onze kleding duurzaam te produceren! Doe jij ook je best om duurzaam te leven? We zijn heel benieuwd hoe! Laat het ons weten als reactie op onze Facebook post.