Nieuw atelier in India

24-04-2015

#Fashionrevolution #WhoMakesOurClothes
Miss Green in India

Vandaag is het Fashion Revolution Day. Een belangrijke dag, waarbij het verschrikkelijke ongeluk in de kledingfabriek Rana Plaza wordt herdacht. Een dag om merken op te roepen te laten zien #whomadeyourclothes. Daarom vandaag een blog over ons nieuwe atelier in India. Dit atelier is SA 8000 en GOTS gecertificeerd. Iets wat we heel graag willen, maar niet voordat ik de fabriek met eigen ogen gezien heb. Daarom stapte ik vorige week in het vliegtuig op pad naar India. Een nieuw avontuur voor mij, én Miss Green!

Drie generaties
De fabriek is van Deepak (39 jaar), en is van oudsher een familiebedrijf. Het is door zijn ouders opgericht, waarna hij het samen met zijn vrouw heeft overgenomen. Zijn ouders zijn nog steeds verbonden aan het bedrijf; zijn moeder part-time op de patronenafdeling en zijn vader als werkplanner. De vrouw van Deepak is verantwoordelijk voor de drie eco kinderkledingzaken die de familie in Delhi heeft. Leuk detail: de hele familie (3 generaties!) woont in het huis naast de fabriek. Waar ik een avond héérlijk Indiaas gegeten heb, maar dat terzijde. ;-)

De fabriek
Inmiddels heeft Deepak het bedrijf helemaal laten certificeren naar de hoogste standaarden die er binnen de industrie zijn. Op zowel sociaal als ecologisch gebied. Zo vangen ze via het dak het regenwater op dat via een zuiveringsinstallatie als drinkwater in de fabriek uit de kranen komt. En zijn alle vloeren wit waardoor er minder verlichting nodig is. Omdat het verschrikkelijk warm wordt in India, vorige week was het er 40 graden (!), heeft de fabriek weinig ramen. Zo wordt de warmte op natuurlijke wijze buiten gehouden. Aangezien hitte naar boven stijgt, wordt de bovenste etage ‘de sauna’ van de fabriek genoemd.. Dit is dan ook de opslag van het bedrijf. Want, believe me, daar wil je echt niet werken! Na 3 minuten stoffen uitzoeken en was ik al drijfnat van het zweet. Pff… Niet te doen!

Investeren & Opleiden
De familie Deepak vindt het belangrijk om in hun werknemers te investeren en leidt ze daarom zelf op. Veel medewerkers werken dan ook al zo’n 30 jaar voor het bedrijf. Volgens de SA 8000 certificering (en GOTS ook overigens) hebben de werknemers recht op bijv. een klachtencommissie. In de praktijk is de moeder van Deepak vaak de vertrouwenspersoon, als het gaat klachten of problemen die ontstaan op de werkvloer. De commissie is er uiteraard ook!

De stoffen
Allemaal geweldig deze voorzieningen en certificeringen en zeker nodig als je in een land als India gaat produceren. Maar niet geheel onbelangrijk, kunnen ze ook mooie en duurzame stoffen maken?! Ja! De fabriek kent twee delen: een jersey afdeling waarin veel biologische sweats en tricots geproduceerd worden en een ander deel dat gespecialiseerd is in geweven stoffen. Voor met name dat laatste deel was ik naar India, want dat is een kwaliteit die we tot op heden nog niet in de collectie hebben. Het bezoek was dus zeker een succes!

Indiase kleuren & prints?
Nu is het natuurlijk heel verleidelijk om allerlei prachtig gekleurde Indiase prints op geweven toe te voegen, inspiratie genoeg op straat en de stoffenmarkten in Delhi! Voor aankomende zomer komen er vier nieuwe geweven stofkwaliteiten met twee nieuwe prints in de rustige basic kleuren á la Miss Green. Want, zoals het magische Italiaanse drankje in Toscane op de berg bij thuiskomst toch minder smaakt, zo zal het ook vergaan met die prachtige Indiase prints in ons koude kikkerlandje, vrees ik.

Een voorproefje...
Het resultaat van mijn bezoek zal eigenlijk pas echt te zien zijn volgend jaar zomer alvast in een klein deel van onze wintercollectie. Maar om jullie vast een voorproefje te geven, komt ons Renee shortje, in het denim ook uit deze fabriek. Nou, da's toch leuk!